Skriv ut

 

viibra logga 10cmKÖREN

Viibra-kören är en fristående blandad kör i fyra stämmor. Kören består av c:a 20 sångare. Vi övar i Braås församlingshem. Många av oss har körsång som sitt huvudsakliga fritidsintresse.

Iréne Kristern är körens dirigent.

Kören övar varje vecka inför kommande konserter. övningarna är viktiga för att utveckla körklangen, ge erfarenhet och energi mot nya målsättningar.

I och med att kören är fristående har det varit möjligt att pröva på många olika genrer. Teman under årens lopp har bland annat varit kyrkokonserter, Bellman, Taube, Ferlin, dryckesvisor, pop och schlager i kabaréform.

HISTORIK
Friluftsfrämjandet var mycket aktivt i Braås under 70- och 80- talet. Ringstorps friluftsanläggning strax norr om Braås växte och verksamheten utvecklades till en av de större i Småland. På föreningsfesterna sjöngs det mycket och ofta. Någon föreslog stämsång och 1982 samlades en liten skara entusiaster hos Sven Allan Åberg för att öva på några enkla arrangemang i blandad kör. Kören bildades som en sektion av Friluftsfrämjandet. Körmusik hörde inte till kärnverksamheten i Friluftsfrämjandet och ganska snart bildades en egen körförening som fick namnet Örkensångarna.

KÖRENS FÖRSTA TID
Sven Allan Åberg åtog sig körledarskapet och de i allmänhet ganska orutinerade medlemmarna behövde mycket övning. De första framträdandena skedde på föreningsfester lokalt i Braås och Åseda.

DIRIGENTER
Sven Allan Åberg gjorde pionjärgärningen att etablera kören med träning av många nybörjare i stämsång med egna arrangemang och kända körstycken. Eskil Fransson tog över och utvecklade repertoaren att omfatta en mängd välkända stycken. David Newkumet ledde kören vidare mot nya höga nivåer. Hans Linden har lett kören i mer än 15 år med några smärre avbrott. Under hösten 2009 var Elisabet Stoltz Niklasson körledare. Från våren 2010 och till och med 2017 var Maria Sennvall körledare.

Nu är Iréne Kristern vår körledare

Kören utvecklas fortfarande mot allt bättre sångförmåga, men det är bäst om Ni själva besöker någon av de offentliga konserterna för att avgöra hur det låter. Kören firade sitt 25-årsjubileum år 2007 och 30-årsjubileum hösten 2012.